Rebarborový sirup

Budeme potřebovat asi 1 kg řapíků rebarbory a 3/4 kg cukru.
 Stonky dobře omyjeme a nadrobno pokrájíme, či nahrubo usekáme v mixeru. Přisypeme cukr a dobře promícháme.
Přes noc uložíme do lednice do velkého cedníku nad hrnec a sbíráme šťávu.
Oddělenou šťávu dobře provaříme a zavařujeme, jak jsme zvyklí. Kreveta praktikuje tzv. švýcarské zavařování, viz níže.
Z daného množství získáme přibližně dvě malé zavařovací sklenice silného sirupu. Výborně chutná v kombinaci s ledem, meduňkou a kapkou něčeho ostřejšího.


Švýcarské zavařování
Čistá víčka zavařovacích sklenic dáme vyvařit na cca 20 min. Sklenice nahřejeme v mikrovlnné troubě na plný výkon asi 3 min. Nahřáté sklenice ihned plníme horkou zavařeninou. (Vždy noste ochranný oděv, který se v případě nutnosti snadno svlékne.)
Okraje sklenic očistíme, dobře poslouží např. navlhčená papírová utěrka. Sklenice uzavřeme a postavíme na víčko, až do schladnutí. To můžeme urychlit tím, že je přikryjeme mokrou utěrkou.
Takto zavařené potraviny vydrží i několik let.

Žádné komentáře:

Okomentovat